Drogtester i skolan – en het debatt

Idag i skolan hade vi en ganska het debatt under samhällslektionen. Det handlade om huruvida det är bra eller dåligt med drogtester i skolan och läraren tog ett neutralt ställningstagande och lät oss elever debattera ämnet.

Till en början tyckte inte jag att det fanns så mycket att diskutera kring drogtester utan antingen är man för eller emot, men att lyssna på allas (mångas) åsikter har verkligen öppnat mina ögon. Det är inte alls så enkelt som man kanske kan tro.

Rent tekniskt är det inte speciellt svårt att ta drogtester på elever då det är ganska enkelt att beställa stickor som man själv kan testa i urin och få ett svar inom några minuter. Det skulle alltså vara ganska billigt att testa varje elev en gång om året vid en tidpunkt denne inte känner till.

Varje individ är dock skyddad av grundlagen och även omyndiga elever kan neka ett drogtest även om förmyndare och skolan påtrycker om att de tycker att det ska göras. Det är alltså bara lagligt att testa en elev om det är frivilligt. Det var läraren som berättade om detta och jag hittar samma information om an man läser Skolinspektionens ställningstagande till drogtester i skolan.

Debatten om det praktiska varade inte så länge men vi kom i alla fall fram till att det kommer så pass många nya preparat att även om man skulle testa elever så är det inte alls säkert att man upptäcker att de brukar/missbrukar droger. Kanske hade obligatoriska drogtester i skolan hämmat användningen av vanliga preparat och ökat användningen av sånt som är svårt att upptäcka.

Det kändes dock som den längsta delen av lektionen handlade om huruvida det kränker integriteten och om man på något sätt kan komma runt detta. Eller om det i vissa fall är mer acceptabelt att påtvinga ett drogtest.

En ganska stor del av klassen tyckte inte att obligatoriska drogtester var en bra idé, men om det skulle kunna vara ett krav för vissa praktikplatser eller udda skolaktiviteter där droger skulle kunna vara en riskfaktor.

Som exempel tyckte vi att gymnasieutbildningar där man har ett ansvar över andra individer skulle kunna kravsättas med ett drogtest. En undersköterska delar t.ex. inte ut mediciner och går ofta bredvid och därför borde det inte gälla dem. Det var däremot fler som tyckte att Barn och fritid skulle kunna testas eftersom de mycket väl kan hamna i situationer som ställer större krav på dem, som t.ex. uppmärksamhet vid utflykter eller när barnen leker.

Vi har själva pratat om att åka på klassresa utomlands och både Amsterdam och Prag har varit på tal. Detta kom faktiskt upp och jag tror alla elever höll med om att gå med på att ta drogtest när man kommer hem. Det skickar i alla fall en bra bild till föräldrar att man har för avsikt att ta ansvar under resan. Det är givetvis omöjligt att garantera det alkoholfria eftersom många kommer vara 18 och 19 år gamla, men det är i alla fall inte olagligt eller lika olämpligt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.