Hur säker är din bostad egentligen?

Hur säker är din bostad egentligen och vilka åtaganden har du gjort för at se till så du bor säkert?

Att vara medveten om de situationer som kan uppstå och ha tagit handling i förväg gör att situationen oftast blir mycket lättare att hantera när den väl uppstår. Detta gäller i princip alla tänkbara situationer som kan uppstå och som du inte vill ska uppstå.

För att skydda sig mot inbrott kan man t.ex. använda sig av inbrottslarm vilket dels minskar risken för inbrott men som även kan innebära att inte lika mycket själs och att du får en lägre självrisk på försäkringen. Här kan man även tänka sig att ett inbrottslarm endast skyddar de materiella tingen men faktum är att det är din trygghet i ditt egna hem du också vill skydda. Att någon varit inne i din bostad när du var där eller inte var där ger ofta en kränkande känsla.

Men det finns även andra områden som är viktiga att tänka på och som jag själv inte riktigt reflekterat över förrän nu i veckan när myndigheten MSB skickade hem det nya broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Även om krig är ganska osannolikt så kan en kris av annat slag uppstå egentligen när som. Oftast i form av naturkatastrofer men som kan ställa till det.

Att vara förberedd på sådana situationer och ha t.ex. vattenreserv och lite matreserver gör att sådana situationer inte blir lika kaotiska och mer ”under kontroll”. Just detta området är något jag själv slarvar med men ska försöka få min familj att investera i en liten reserv. Jag tänker att lite är bättre än inget och om det kostar några hundra kronor och först måste bytas ut efter några år så är det en ganska billig försäkring.

Något annat som länge varit och anses vara en billig livsförsäkring är brandvarnaren. Alla hem har i princip en brandvarnare idag och har du inte det bör du köpa en nu. Det finns väldigt billiga modeller och skulle en brand uppstå hjälper dem dig att vakna innan det är försent.

Trots att väldigt få hus brinner ner så är ändå en brandvarnare något vi valt att investera i. För de flesta är det en självklarhet men när det kommer till andra situationer är man inte lika villig att säkra upp även om man borde det.

Tittar man på de bra brandvarnarna som finns idag så har tekniken också gått framåt. Du kan ha flera trådlösa brandvarnare som är synkroniserade med varandra och börjar en pipa så piper de andra också. För ett större hus är detta nästan en självklarhet då du antagligen kommer vakna av branden i ett mycket tidigare skede. Du kan då först se till att sätta familjen i säkerhet och sedan ha möjlighet att försöka släcka eller begränsa branden själv i viss mån.

Hur säkert bor du? Vilka förnödenheter har du i reserv?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.